Home made culture

Masina de tocat home made culturelorgean theatre a aparut in 2008, in garsoniera lui Jean-Lorin Sterian, si a devenit rapid un reper original in cultura underground a Bucurestiului. In cinci ani, aproape 1000 de oameni au trecut pragul apartamentului situat linga parcul Cismigiu participind la workshop-uri, vizionari si nenumarate spectacole de teatru si dans contemporan. Mediatizarea (articole in presa, bloguri, prezenta in doua documentare despre teatrul independent) a adus in cei 32 m2 un numar tot mai mare de doritori sa aiba o experienta artistica inedita.

Daca la inceput piesele prezentate erau adaptari pentru spatiul domestic, in ultimii ani artistii au inceput sa creeze direct pentru scena casnica. Intre timp a mai aparut un teatru de sufragerie iar unii dintre spectatori si-au dorit sa devina la rindul lor gazde pentru spectacolele produse de lorgean theatre si nu numai. In 2012, in cadrul Festivalului de teatru independent din Sibiu o intreaga sectiune de festival s-a desfasurat intr-o casa. In acelasi an am initiat campania Se joaca cu casa deschisa prin care cultura de casa s-a raspindit in tot mai multe apartamente din Bucuresti si in alte orase.

Apartamentul a inceput sa fie luat in serios ca spatiu alternativ de performare, oferind un spatiu puternic personalizat, total opus black-box-ului din teatru si dans contemporan, cit si scenei tradionale. Noi l-am numit domestic box, iar activitatea pe care o genereaza: home made culture. Home made culture este o intilnire aparte intre spatiul familiar, domestic si actul artistic, din care toti participantii, gazdele, actorii, oaspetii-spectatori isi ofera unii altora o experienta memorabila. HomeFest este continuarea fireasca a celor cinci ani de existenta lorgean theatre, fiind primul festival de apartament din Romania. Si poate ca a venit momentul sa mai renuntam la timpul petrecut in fata calculatorului si sa incercam mai des sa ne deschidem usile pentru ceilalti.

%d bloggers like this: